Skip to content Skip to footer

“Persze, hogy félek a szüléstől…”

Hogyan lehet a szülés a fogantatás akadálya?

Miért magától értetődő tény, hogy félünk a szüléstől? Hiszen alapvetően egy természetes folyamatról van szól, a női test erre “készült”, hogy utódokat hozzon a világra. Mégis rengeteg félelem, szorongás tapad hozzá.

Te mit tudsz a saját születésedről? Hogyan születtél, milyen élmény volt édesanyádnak? Mindig meglepő, mikor azt a választ kapom a velem szemben ülő, babára vágyó hölgytől, hogy tulajdonképpen semmit. Általában ő is elcsodálkozik azon, hogy az élete indulása, a megérkezése a világba mennyire nem volt téma a családjában. Elgondolkodik rajta, hogy vajon miért, és általában rögtön hozzá is teszi: egyébként sem voltunk az a “beszélgetős család”. Régen a szexualitás, a születés, de akár az érzések is tabu témának számítottak a szülők és a gyerekek között. Sokszor 30 év kell hozzá, és önismereti munka, hogy az immár felnőtt nő odaálljon az édesanyja elé, és feltegye a kérdést: “Anya, elmeséled, hogyan születtem?”

A születés, a szülés fontos témája a Babahívogató Programnak, mert az ettől való félelem sokszor olyan lelki gátat képezhet, amely akadályozhatja magát a fogantatást, vagy a várandósság sikeres kihordását is. Aki semmit sem tud a saját születéséről, mert ezt a témát hárították, tabuként kezelték, az nem tudatosan, de a szőnyeg alá seperheti a saját gyermeke majdani születésével kapcsolatos esetleges szorongásait is.

A cikk folytatását megtalálod ide kattintva a Csak Pozitívan Magazin oldalán:

Persze, hogy félek a szüléstől

Leave a comment