Skip to content Skip to footer

Rólam

Szeghy Krisztina vagyok, pszichológiai mentor, családsegítő konzulens, édesanya és egykori sorstárs. 

A kisfiam születésére mi “csak” két évet vártunk. Két pokoli hosszúnak tűnő évet, tele hiábavaló várakozással, mindenféle fogantatást segítő készítmény kipróbálásával, a különféle gyógyteáktól kezdve az akupunktúrán át a kineziológusig. Ezért teljes mértékben átérzem, Te min mész most keresztül.

A fogantatást segítő csodaszerek garmadája mellett sok energiát fektettem abba is, hogy felismerjem és megszüntessem magamban a várandósság létrejöttét gátló esetleges lelki akadályokat. Végül egy hosszú önismereti utazást követően természetes úton megfogant, és 2008-ban megszületett a kisfiam.

HOGYAN LETTEM SEGÍTŐ FOGLALKOZÁSÚ SZAKEMBER?

A kisfiammal a pocakomban kezdtem el írni a személyes tapasztalataim alapján a  Babát akarok  blogot. Az oldal, amely a fogantatást segítő természetes módszerek körében igyekezett eligazítást nyújtani a babára vágyó pároknak, hamar népszerűvé vált. 

A kipróbált természetgyógyászati kezeléseket annyira hasznosnak találtam, hogy 2011-ben természetgyógyász végzettséget szereztem az Egészségügyi Továbbképző Központban.

A természetgyógyász képzésem alatt nyilvánvalóvá vált számomra, amit addig sejtettem: hogy a test és a lélek szoros kapcsolatban áll egymással.  A pszichológusok már régóta tudják, hogy a lélek (psziché) képes akár testi (szomatikus) tüneteket is előidézni. Vagyis a betegségeinket sokszor lelki okok idézik elő. Sőt, bizonyos betegségek kialakulásában kiemelt szerepe van az érzelmi tényezőknek, pl. szívinfarktus, gyomorfekély.

Egyre inkább hangsúlyt kap az az elképzelés, hogy a termékenységi problémák, illetve a várandósság sikertelen kihordása mögött is sokszor lelki okok húzódnak meg. Mivel saját tapasztalataimból adódóan szívügyemmé vált a nehezített fogantatás kérdése, pszichológiai mentori, illetve családsegítő konzulensi végzettséget szereztem, amellyel immár segíteni tudtam az esetleges lelki gátak feltárásban és elhárításában.

KÖNYVEM

2011-ben jelent meg első könyvem a témában, Ha lelki ok miatt késik a baba  címmel, amely a mai napig hiánypótló a magyar könyvpiacon.

Olyasvalamiben szerettem volna segítséget nyújtani a babára vágyó nőknek, amelyre eddig még senki nem vállalkozott: a várandósság esetleges lelki gátjainak feltérképezésében. A termékenységi problémákkal küzdő nők viszonylag könnyen vesznek igénybe segítséget azért, hogy mielőbb kisbabájuk születhessen, elenyésző számban fordulnak viszont olyan szakemberekhez, akik a várandósság lelki akadályainak felderítésében segíthetnének. Ennek az oka nemcsak a kivizsgálások és beavatkozások anyagilag megterhelő voltában keresendő, hanem egyfajta hozzáállásbeli probléma is. A nők a lelkükben dúló érzéseket, esetleges félelmeket, szorongásokat még manapság sem szeretik “idegenek” elé tárni. Sőt. Sokszor fel sem ismerik, hogy pszichés akadálya van a gólya érkezésének. Nekik kíván segítséget nyújtania könyv abban, hogy az esetleges lelki gátak tudatosításával, feldolgozásával mielőbb boldog kismamák lehessenek.

A könyv ide kattintva megrendelhető: Rendelés

Jelenleg egy újabb könyvön dolgozom a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, amely ismét a babát tervező nők számára próbál hasznos tanácsokkal szolgálni.

BABAHÍVOGATÓ PROGRAM

A blog, illetve a könyv formájában nyújtott segítség mellett a Babahívogató Program keretében célzottan, személyre szabottan, kétszemélyes helyzetben dolgozunk a nehezített fogantatás esetleges lelki gátjainak feltárásban és feldolgozásában.

A Babahívogató Program személyesen és online (kamerás) konzultáció keretében is elérhető.

Személyes és szakmai tapasztalataim alapján pszichológiai mentorként a programot kifejezetten a babára vágyó párok hölgytagjainak alakítottam ki. A programról bővebben a Babahívogató Program menüpontban olvashatsz, a folyamatosan érkező babákról pedig az anyukák mesélnek a Referenciák menüpontban.

MÉDIA MEGJELENÉSEK

Indulása óta rendszeres szerzője vagy a Csak Pozitívan Magazinnak, amelyben havi rendszerességgel jelennek meg írásaim a termékenységi problémák lelki hátteréről.

Az eddigi munkám elismeréseként megélhettem, hogy cikkem jelentek meg olyan nívós újságokban is, mint a HelloBaby! Magazin, illetve TV- és rádióműsorokban, díjátadókon, szakmai előadásokon, illetve Pataki Zita “Meddőnek nyilvánítva” című, a gyermekáldásért küzdő pároknak létrehozott vlog sorozatában is szerepelhettem.

2022-ben pedig egy, a nehezített fogantatás kapcsán készült szakkönyv elkészítésében vettem részt, amelyben neves szakemberek mellett a meddőség lelki hátteréről szóló fejezet megírásának megtisztelő feladatát kaptam.

Vélemény a Babahívogató Programról

"Több sikertelen lombik és rengeteg kipróbált alternatív módszer után jutottam el hozzád, lombikos sostárs ajánlásával. Az összefoglalót már 13 hetes kismamaként hallgattam meg, mert az utolsó foglalkozás és az összegzés között került sor az ötödik lombikra, ami sikeres is lett. 🙂 Az összes többi lombikhoz képest úgy érzem, ennél voltam a legnyugodtabb, a beszélgetésekkel egyre jobban megkönnyebbültem. Mindenkinek szívből ajánlom a Babahívogató programot."
Ági
38 éves